26 iun. 2011

Campanie împotriva consumului de etnobotanice

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Olt derulează de luni, 27 iunie, o campanie împotriva consumului de substanţe etnobotanice. Vizaţi sunt tinerii între 15-24 ani din unităţile de învăţământ şi din sistemul rezidenţial al DGASPC Olt

Agenţia Naţională Antidrog va derula prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Olt o campanie împotriva consumului de etnobotanice în perioada 27 iunie – 1 iulie. Direct vizaţi sunt adolescenţii şi tinerii între 15-24 ani din unităţile de învăţământ şi din sistemul rezidenţial al DGASPC Olt. Campania, intitulată „Absentul”, a fost lansată  cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri care este marcată în fiecare an pe 26 iunie.
Obiectivul acţiunii  îl reprezintă creşterea gradului de conştientizare şi sensibilizare a adolescenţilor şi tinerilor menţionaţi cu privire la riscurile consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice). Campania se adresează însă şi celorlalţi membri ai comunităţii prin difuzarea  unui spot video, care, prin intermediul unui joc de şah, transmite mesajul importanţei unei alegeri corecte şi responsabile, dualitatea opţiunilor tinerilor ce pot alege echilibrul sau un drum periculos şi necunoscut.
Tinerii, cei mai predispuşi consumului de etnobotanice
Conform informaţiilor coordonatorului C.P.E.C.A. Olt, dr. Martinescu Nicoleta, la nivelul judeţului Olt, campania va debuta în săptămâna 27 iunie – 1 iulie şi va cuprinde: activităţi de informare stradală desfăşurate în zilele 27-28 iunie în municipiul Slatina, realizate în parteneriat cu Societatea Naţională de Crucea Roşie - filiala Olt, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Olt şi Direcţia de Sănătate Publică Olt. De asemenea, vor avea loc activităţi de informare – educare cu copiii şi tinerii din complexele de servicii ale D.G.A.S.P.C. Olt. Nu în ultimul rând va fi organizată o masă rotundă cu tema Strategii şi metode eficiente de prevenire a consumului de droguri, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri. Perioada de implementare a campaniei naţionale Absentul este 26 iunie - 31 decembrie 2011. 
O imagine a consumului de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive la nivel naţional, este reflectată în datele oferite de „Studiul în populaţia generală”, realizat de Agenţia Naţională Antidrog la sfârşitul anului 2010. Potrivit acestui studiu, substanţele psihoactive comercializate sub numele de „droguri legale” sau „plante etnobotanice” se consumă în toate regiunile ţării. Pe primul loc se situează regiunea Bucureşti/Ilfov cu 6,0%, urmată de regiunea Sud cu 2,5%, Centru cu 1,6%; Vest cu 1,5%, Nord-Est cu 1,4%, Sud Est cu 1,4%, Sud Vest cu 0,9% şi Nord-Vest cu 0,7%.  Grupele de vârstă la care a fost identificat un astfel de consum au fost 15-24 ani – 3,4% şi 25-34 ani cu 1,6%.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Press Release Distribution